Zo een vijf jaar geleden had ik tijdens het hardlopen een dagdroom: ‘Ik was aan het trainen om ninja te worden en zou voor alle mensen met burn-out klachten een school voor ninja openen.’ De ninja stond symbool voor iemand die snapt hoe het lichaam en diens sensaties werkt en daardoor een krachtig en in-balans persoon is. Een soort Jedi, ‘may the stress be with you’.

Na mijn eigen ninja-training en een paar jaar werkervaring als game designer besloot ik de dagdroom werkelijkheid te maken. School for Ninja is nu een start-up en het is nog maar de vraag of we er ooit ons inkomen mee kunnen verdienen, maar een ding weet ik wel al: werken is nog nooit zo leuk geweest!

Voor School for Ninja zal ik een maandelijks blog schrijven over ons bedrijf en haar missie: Stressklachten transformeren in stresskrachten, door er spelenderwijs over te leren. Ik werk nu acht maanden aan de start-up en School for Ninja is net in de ontwikkelfase. Het gaat niet heel snel, maar toch zie ik de start-up nu al als een succes. Dat komt deels door mijzelf en deels door jullie. Ik ben jullie dankbaar, daarom wil ik van mijn eerste School for Ninja blog een dankwoord maken.

Om te beginnen, zeiden deze mensen “ja” tegen mij, nadat ik een lange tijd “nee” had gekregen. Mede dankzij jullie werd ik applied game designer. Dankjewel Frank Nack, Anja Verhulst, John Schavemaker, Mark van Staalduinen en Frisse Blikken.

Afgelopen januari begon ik met het opzetten van School for Ninja. Via een LinkedIn oproep om testers ontmoette ik een paar lotgenoten. Ninja Kiwi, Confettikanon, Warrior Princess, bedankt voor de feedback en de persoonlijke gesprekken. Ik wil graag op de hoogte blijven van jullie after-burn-out leven, jullie horen nog van mij!

Toen begon het netwerken. Aan de optimisten Fried Broekhof, Wico Mulder, Michel van Beek, Douwe Jippes: jullie interesse, boekentips en motiverende woorden hielpen mij de afgelopen maanden door te zetten. Wat ik heel geinig en hoopvol vind is dat jullie allen geloven in de combinatie spiritualiteit en ondernemen, heerlijk, dankjewel! Er waren ook een paar critici “ja maar, er zijn er maar zo weinig die het ook echt halen”, ook jullie bedankt; het is inderdaad niet makkelijk, maar zonder uitdaging is het spel niet leuk.

Ik ontmoete ondernemende vrouwen die veel bezig zijn met bedrijfsethiek. Marleen Stikker, Katinka Abbenbroek, Ellie Thijssen, Jorien deBloois, Natascha van Schaardenburgh, Pauline Miedema, Marlies de Ruyter de Wildt-van Ditshuizen, Marie-Jose Hoefmans, Joyce Haas, Eefje Kosten, bedankt voor de inspiratie.

En coaches, wat zijn er veel coaches die bereid zijn te helpen. Dankjewel Elbert-Jan van Zetten, Walter Pieters, Rob Lacroix en Jurjen Groen. Jullie lieten mij zien dat veel verschillende mensen verschillende stress ervaren.

Mathijs Rijkmans, ik ken je niet en ik ben het niet altijd eens met je gezwets en gezwam, maar ik geniet van jouw blog. Jij bent voor ons team een voorbeeld ninja, dankjewel!

Sinds ik met de School for Ninja begon wist ik dat ik het klusje niet alleen kon klaren, dus toen er in het voorjaar geen vaart in zat vroeg ik openlijk om hulp. De hulp kwam van Elwyn. Dat Elwyn een ninja is zal hij je niet zelf vertellen, maar je merkt het onder andere aan de vele bijzondere mensen die hij om zich heen heeft. Ik hoop dat we nog lang zullen samenwerken, maar voor nu alvast bedankt voor je talent, vertrouwen en nieuwsgierigheid.

En daar waren dan de ninja ontwikkelaars: José, Manuel, Alex en Jamie schoten te hulp. Zij sloten zich aan bij mijn inkomenloze bedevaart naar een duurzame, maar vooral hele spannende coole ninja wereld. Beter nog, samen bouwen we nu aan die wereld. Dankzij deze mannen spreek ik nu een paar woorden c+, css, php en Spaans. Hombres, muchas muchas gracias. Hopelijk zijn jullie nog lang niet van mij af…

Last but not least mijn avontuurlijke ondernemende familie: pappa, mamma, Lana, Manouk en ♥Dominik. Bedankt voor de onvoorwaardelijke liefde, steun en af en toe een etentje (wat een geluk!).

Goed, de conclusie. Start-up School for Ninja, we verdienen nog geen geld, dus zijn nog niet echt in-business. Maar dankzij jullie voelde werken de afgelopen maanden als een multiplayer game, een hint van bewijs dat het kan. Willen we echter door naar het volgende level (ja dat willen we), dan hebben we een paar bedrijven nodig die onze missie en toekomstvisie delen en bereid zijn een investering te doen in ruil voor een pilot. Daarom presenteren wij bij deze onze website met oproep voor pilot-partners. Ninja-lezers, spread the word!

Wat is School for Ninja nu precies? Het is een multiplayer storytelling game over stress. In de volgende blog daar meer over. Wil je op de ninja-hoogte blijven? Volg ons, schrijf je in voor het Ninjanieuws of stuur ons een berichtje!