Ontdek de magie

Mijn wens voor jou in 2019 is dat je de magie ontdekt die nu, meer dan ooit, binnen handbereik ligt. In deze blog probeer ik uit te leggen wat ik versta onder magie, waarom dat alles te maken heeft met spelen en wat ik denk dat het voor jou kan betekenen.

 De magische cirkel

Binnen de game-industrie is ‘de magische cirkel’ een bekend begrip. Het begrip komt uit Johan Huizinga’s Homo Ludens (de spelende mens, 1938) en betekent volgens Huizinga ‘Een vrijwillige, contractuele structuur die wordt afgekaderd door tijd en locatie’. Volgens Huizinga vindt spel plaats binnen de magische cirkel, maar uit zijn definitie blijkt nog niet wat ‘magie’ inhoud. 

Zit magie in de vrijwilligheid? In het contract? Of in de structuur? Een cirkel kan je een structuur noemen. Vindt de magie, net als het spel, daarbinnen plaats? Een structuur die wordt afgekaderd door locatie noemen we een grens, maar wat is een structuur die wordt afgekaderd door tijd? Is dat zoiets als wanneer 2018 verandert in 2019?

Misschien is een afkadering van tijd en locatie zoiets als het maken van een foto, waarbij de foto langzaam vervaagt, maar de mensen die op de foto staan snel verder bewegen. Dan is ook het internet in tijd en locatie afgekaderd van de fysieke wereld, van ons sterrenstelsel, van materie. We hebben al bijna alles en iedereen van onze materiële wereld, op verschillende momenten, één of meer ontastbare versies gegeven. Er zijn talloze digitale simulaties van onze wereld.

Het internet’ kan net als ‘het spel’ passen bij Huiziga’s definitie van een magische cirkel. Is het internet spel? Of is het toch meer realiteit?  

Realiteit of Fictie?

Door de moeilijke vraag ‘wat is realiteit te stellen kan je bewust worden van dat systemen die wij mensen gecreëerd hebben ook een soort van fictie zijn. Weekend, geld, democratie, cultuur hebben pas betekenis, zijn pas realiteit als we er samen in geloven, als we er een vrijwillig ontastbaar contract mee sluiten. Volgens Huizinga en velen andere wetenschappers en sociologen is spel dan ook verworven met onze cultuur.

Als onze systemen en digitale wereld zowel realiteit als fictie zijn, bevinden zij zich dan ook binnen de magische cirkel? Waar ligt de grens tussen spel en echt? Wat is de magie binnen die grens?

 Nieuw leven

 Deze vraag houd mij al een paar jaar bezig en er begint zich een antwoord te vormen. Een deel van het antwoord kreeg ik van the fresh prince Will Smith. Hij vertelde mij laatst (via National geographic op 23-12-18) dat al het leven ontstaat in een soort flexibele cirkel, een membraan.

 Wat als niet het spelontwerp, ofwel het systeem, zich binnen of buiten de magische cirkel begeeft, maar het gedrag van de mensen, de dynamiek, het leven?

Een tijd van maakbaarheid

In deze tijd van the internet of things, A.I., AR, VR en biotech is echt alles wat we kunnen bedenken maakbaar. Is het niet prachtig dat je alles kan worden wat je wilt? Oke, dankzij het internet en de mobiele telefoon ontvangen we duizenden prikkels per dag en moeten we oneindig veel keuzes maken. We hebben meer stress dan ooit, maar dit is geen ramp. Volgens professor Witte Hoogendijk is stress het gevoel dat je hebt als je je moet aanpassen aan iets dat je aanpassingsvermogen te boven dreigt te gaan. We leven in een tijd waarin we leren omgaan met grootse aanpassingen. Stress en burnout zijn logische, misschien wel evolutionaire verschijningen.  

Dankzij mijn burnout ken en begrijp ik stress. Ik zie het als een van mijn grootste krachten. Ik begrijp dat ons leven bestaat uit talloze door onszelf bedachte systemen; van de jaarwisseling tot ons geld. Het leven is een groot spel en ik vind het leuk om met de regels te spelen, vandaar dat ik besloot game designer te worden.

Magie is…

Volgens mij is de magische cirkel een ontastbaar systeem bestaande uit regels waarin iets nieuws ontstaat: een grens tussen oud en nieuw, een nieuw systeem, een nieuw spel. Magie is dan het ontstaan van nieuwe dynamiek, nieuw gedrag, nieuw leven. Binnen de magische cirkel worden patronen doorbroken.

Het is dus niet zo dat ik je nieuw gedrag binnen bestaande systemen toe wens. Zoals de meeste goede voornemens. Het maakt mij niet zoveel uit hoeveel je sport en hoe gezond je eet.

Wat ik je wens is dat je de mogelijkheid van magie herkent. Dat je ziet dat alles mogelijk is. Alles. Wat je maar kan bedenken. Nieuw gedrag in een nieuw systeem. Speel met de regels. Ik vond magie toen ik besloot een school voor Ninja op te richten. Stel dat ik gelijk heb, dat realiteit ontastbaar is en dat alles wat je kan bedenken mogelijk is, wat zou jij dan het allerliefste realiseren?