Spelen werkt


“Een mindset waarbij je met verbeeldingskracht culturele (spel)regels onderzoekt,
om te relativeren, andere mogelijkheden te ontdekken en nieuwe verbindingen te leggen.”

In het artikel ‘Van mindfulness naar playfulness‘ geeft School for Ninja oprichter Esra van Beelen
een volledige analyse van de vorming van de definitie van speelsheid (in het Engels).
De onderstaande video is een samenvatting van het artikel (via Gamification Europe 2020).

Inspiratie

wetenschap, essays, boeken en video’s

Over de werking van spelen voor individuen en organisaties.

Essay: We need imagination now more than ever

Boek: The infinite game

Door Simon Sinek (2019) Speel je het eindige spel of het oneindige spel? In The Infinite Game past Sinek speltheorie toe om te onderzoeken hoe grote bedrijven langdurig succes kunnen boeken.

Boek: DE SPELENDE MENS

De Nederlandse historicus Johan Huizinga is wereldwijd geroemd om zijn theorieën in de Homo Ludens (1938). Huizinga beschrijft hoe onze cultuur voort komt uit onze spelen.

“Techniek, publiciteit en propaganda lokken overal de competitie uit. De commercieele wedijver is niet een oorspronkelijk, overoud en heilig spel.”

Wetenschap: Toward a Better Understanding of Playfulness in Adults

Door Guitard et. al. (2005) via OTJR: Occupation, Participation and Health

Een beter begrip van speelsheid op volwassen leeftijd is nodig om het mogelijke gebruik ervan bij ergotherapie-interventie met een volwassen cliënteel te bepalen.”

Boek: Superbetter

In dit boek onthult Jane McGonigal een decennium aan wetenschappelijk onderzoek naar de manieren waarop alle games veranderen hoe we reageren op stress, uitdaging en pijn. Ze legt uit hoe we nieuwe krachten van herstel en veerkracht in het dagelijks leven kunnen cultiveren door simpelweg een meer speelse mentaliteit aan te nemen.

“Speels zijn betekent dezelfde psychologische sterke punten die we van nature tonen als we games spelen – zoals optimisme, creativiteit, moed en vastberadenheid – naar echte doelen brengen.”

essay: Waarom onze kinderen steeds minder spelen (en wij met een burn-out thuis zitten)

Rutger Bregman beschrijft hoe in culturen waar werk en regelgeving belangrijker wordt er iets heel belangrijks verloren gaat, namelijk het vrije experimentele spel.

Op basis van onderzoeksresultaten weet hij de link te leggen tussen de opkomst van burn-out en de afname van het vrij spel.

Wetenschap: The Serious Need for Play

Door Melinda Wenner (2009) via SCIENTIFIC AMERICAN MIND

Vrij, fantasierijk spelen is cruciaal voor sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling. Het maakt ons beter aangepast, slimmer en minder gestrest.”

Boek: Playful Intelligence

Playful Intelligence: The Power of Living Lightly In A Serious World (2018) door Anthony T. DeBenedet M.D. beschrijft praktische kennis van hoe speelsheid de interne en externe aspecten van het volwassen leven beïnvloedt.

“De vijf speelse gedragingen die op volwassen leeftijd de hoogste waarde lijken te hebben, zijn: verbeeldingskracht, gezelligheid, humor, spontaniteit en verwondering.”

Essay: We Have Ruined Childhood

via New York Times (2019)

Over het gevolg van te weinig vrij spelen de gezondheid van jongeren. “Voor jongeren is een uurtje vrij spelen tegenwoordig als een druppel water in de woestijn. Natuurlijk voelen ze zich ellendig.“.

VIDEO: Tales of creativity and play

Tim Brown legt uit waarom we als kinderen vrij kunnen spelen en dat als volwassenen niet meer doen.

Het lijkt alles te maken hebben met schaamte. Als volwassenen maken we ons druk om wat de ander van ons vindt. 

Boek: Man, Play and Games

De Franse historicus Roger Caillois schreef zijn boek Man, Play and Games (1954) als reactie op de Homo Ludens. Ook Caillois benoemt hoe onze spelen en onze cultuur een wisselwerking op elkaar hebben. Caillois maakte een taxonomie van spel in onze cultuur en legt uit wat psychologische en maatschappelijke verbanden zijn tussen deze soorten spel in onze cultuur.

wetenschap: Healthy play, better coping

Door onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Vanuit een therapeutisch perspectief is spelen als interventie waardevol omdat spelen: stress vermindert, het omgaan met ongunstige gebeurtenissen vergemakkelijkt, nuttig is voor het verwerken van nieuwe informatie zowel cognitief als emotioneel, een veilige manier is om nieuw gedrag te oefenen en te experimenteren met oplossingen.

Essay: Why Playfulness Is the Key to Success in the 21st-Century

Waarom is enkel spelen in onze jeugd niet (meer) voldoende in de 21e eeuw?

En hoe ziet spelen eruit als je volwassen bent?

Schrijver Zat Rana deelt zijn ideeën.

Boek: The Ambiguity of Play

Brian Sutton-Smith, een vooraanstaand voorstander van speltheorie, concentreert zich in The Ambiguity of Play (2001) op speltheorieën die geworteld zijn in zeven verschillende retoriek: het lot, macht, gemeenschappelijke identiteit, frivoliteit, vooruitgang, het denkbeeldige en het zelf. In een ingrijpende analyse die zich beweegt van de kwestie van spelen in de ontwikkeling van kinderen, naar de implicaties van spelen voor de westerse werkethiek.

Essay: Als barbie terugpraat: de opkomst van slim speelgoed

via Financieel Dagblad

Over het effect van slim speelgoed op de komende generaties. “Hoe slimmer het speelgoed, des te minder we zelf creatief leren te denken“.

VIDEO: The game that can give you 10 extra years of life

Jane McGonigal was game wetenschapper en designer toen zij hoorde dat ze door een ernstige hersenschudding nooit meer de oude zou worden. 

Ze besloot niet op te geven, maar de kracht van games te gebruiken om zichzelf te helen.

Tip: Bekijk ook de andere Ted talks en boeken van Jane McGonigal.